Büyükada, Covid-19 güncesi (2)

Ekonomide enerjinin önemi
31 Ağustos 2020
Nasıl bir süt?
31 Ağustos 2020

HRİSTOS Manastırı’nda ön pencereler açık, içeride herhalde binayı bekleyen bekçi görevinde rahipler, rahibeler var. Hristos tepesinde airbnb kapsamında yabancı misafir kabul eden iç ev pansiyonun kepenklerini kapatmışlar, kimseler yok.  Aya Yorgi manastır yolu hafta içi belirgin bir şekilde boş.

***

Bu yıl arka bahçede sevimli misafirlerimiz var. Bir anne kirpi ile iki küçük yavrusu bir köşeyi sahiplenmişler. Gün boyu vik-vik sesleri geliyor. Bir tehlike yaklaştığı zaman top top olup kapanıyorlar. Dışarıda martılar, kargalar, kediler var. Kediler devamlı çöp karıştırıyorlar, dışarıda çöp bırakmak imkansız, ortalık pislik içinde kalıyor. Üst tarafta kraliçenin evi önünde barınan gelen geçene dalanan yol kesmiş iri sokak köpekleri var.

Eskiden yaz başında Adalar’da ormanlarda genel çevre temizliği yapardık. Battal çöp poşetlerini alır yol boyunca rastgele atılmış çöpleri toplardık. Bu yıl faytonların kaldırılması sonrası büyükşehir araçları Adalar’a gelmiş, tüm cadde ve sokaklar basınçlı su ile yıkanmış. Ancak kenar kıyı yerler orman içi hala çok pis, her yer çöp içinde.

Karantina döneminde Adalar tenha kaldı, kimsenin ada ormaniçi çevre temizliği yapacak zamanı mecali olamadı.

***

Dördüncü gün…

Perşembe sabahı sebze meyve pazarına gittik. Yolda adada yaz kış devamlı kalan kuzene rastladık. Beraber pazara girdik, kuzenin tavsiye ettiği satıcıdan domates, patlıcan, kabak, bezelye, bamya, fasulye, patates, soğan aldık. Alışveriş çabuk ve kolay bitti. Bir iki yerden alışveriş yapıp çıktık, covid-19 bulaşı korkusundan pazarda fazla kalmadık, pazar girişinde belediye zabıtaları maske kontrolü yapıyorlardı.

Çarşı içinde, markette, lokantada devamlı maske takıyoruz. Kadıyoran yokuşunda çıkarken nefes alabilmek için maskeyi çıkarmak zorunda kalıyoruz. Maske ile yokuş yukarı yürümeye imkan yok.  Çevrede başka insan yoksa zaten gerek de yok. Eve dönüşte akülü arabalar müsait idi ama özellikle yürümek oksijen alayım istedim, pazarcılarda maske vardı ama konuşabilmek için çenelerinde tutuyorlardı. Sebze, meyve taze bol ve fiyatları çarşı içi manavlara kıyasla çok ucuzdu. 

Eve dönüşte vişneleri çekirdeklerinden ayıkladım. Hanım reçel yaptı. Bir sonraki hafta vişne likörü yapmayı deneyecek. Çekirdekleri ayıklanmış vişnelere tarçın karanfil, kakule ekliyorsun, şeker katıp bekletiyormuşsun, sonra üstüne votka katıp şişeliyor, bir kaç ay demlenmesini bekliyormuşsun. Bakalım sonuç nasıl olacak?

***

Beşinci gün…

Sabah ODTÜ'de akademisyen bir arkadaşımdan whatsApp haber geldi, ODTÜ 1972 mezunu akademisyen dönem arkadaşımız  30 Haziran gününden beri Ankara Şehir Hastanesi’nde covid-19 pozitif teşhisiyle yoğun bakımda yatıyormuş. 67 yaşını bitirince emekli oldu, Ankara İncek Taşpınar köyünde bir site içinde villada eşiyle yaşıyordu. Arada bir sigorta şirketine yangın sonrası yerinde görme yaparak hasar raporu yazıyordu. Nadiren telefonda konuşuyorduk, kafası bir şeye kızmıştır beni arar, anlatır anlatır sonra pat kapatır, sonra 3-4 ay aramaz. Facebook sayfasında 65+ yaş vatandaşlara getirilen karantina kısıtlamalarından dolayı şikayet ediyordu.

***

Bundan birkaç hafta önce Van'da bir endüstriyel tesiste yangın çıkıyor, zarar hatırı sayılır miktarda, neden oldu? Sebeb ne? Kim sorumlu? Ciddi bir hasar raporu lazım. Covid-19 sürecinde hasar yerine gitmiyor, gönderilen fotoğrafları inceleyip evinden hasar raporu yazıyordu. Bu kez hasar büyük yerinde görmesi lazım. Sigorta şirketi "hocam sana lüks vito minibüs ve şoför verelim git, yerinde gör 1-2 gece kal dön, her şey bizden" demişler. O da kabul etmiş, dönüşte arabada raporunu yazmış.

Eve gelmiş aşırı öksürük başlamış, telefonda konuşamıyormuş, eşi onu Ankara Şehir Hastanesi’ne götürmüş, 30 Hazirandan beri orada. Cep telefonu eşinde, kendisi ile doğrudan iletişime imkan yok, eşi herhalde bir şekilde iletişim kuracak, telefonlara çıkmıyor. Eşi de evde karantinada, site de karantinada. Son haber hocanın durumu stabil, covid-19 testi negatif çıkmış. İlaçlarını azaltmışlar. (Sürecek.)