Hangisini kullanmalıyım?

En az ne kadar yesinler?
25 Ocak 2020
2020 öngörüleri (2)
25 Ocak 2020

SOSYAL medya, dijital platformlar bir derya deniz, o kadar çok uygulama, üyelik ve parola şifre, giriş maili, gmail hesabı ile bağlandık. Facebook hesabı ile mi bağlandık? İşletmemizin kurumsal hesabını kim yönetiyordu? İşten ayrılan kişide hesap bilgileri var mıydı? Yazıyoruz, yayınlıyoruz ama sosyal medya hesaplarımızda bir artış olmuyor; YOKSA KİMSE BİZİ GÖRMÜYOR MU?

İşte son dönemde hem bireylerin hem de işletmelerin en büyük kaosları bunlar.

Peki, tüm sosyal medya kanallarında olmalı mıyız? Gerçekten hedefimize uygun sosyal medya kanalı hangisi nasıl seçeceğiz? Aslında tam da bu noktada büyük bir denizin içinde bize ve işimize en uygun kanalları seçmek öncelikle başarmak için doğru adımlar atmamıza yardımcı olacaktır.

***

Artık 7/24 zaman ve mekândan bağımsız işlerimiz var. Bunun farkında olmak ve fiziksel olarak 7/24 çalışmayarak, hedef kitleye 7/24 bilgi, hizmet, tanıtım sunacağımız kanalları seçmek gerekiyor. İşte bu noktada karşımıza dijital platformlar kapılarını açıyor. Bireysel veya kurumsal olarak herkes bu dünyada var olmak zorunda olduğunun farkında? Peki, bu konumlanmada ülkeye ve hedefe göre mi konumlanıyoruz? Mesela, 2019 yılında Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformu hangisi?

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı için açıkladığı rakamlarda geçen seneye göre sıralamalarda bazı değişiklikler oldu. En aktif kullanılan sosyal medya platformu Youtube, hemen Instagram ve Facebook gelmekte. Dikkat çekici olan nokta ise, Instagram’ın Facebook’u geçtiğini görüyoruz. Bunların arkasından Twitter, Snapchat ve LinkedIn en çok kullanılanlar olarak karşımıza çıkıyor.

***

Her platformda aynı şeyleri paylaşmalı mıyız? Yaşadığımız şu son dönemde bilgiye ulaşma hızımızın artması ile birlikte sosyal medya platformlarında da her saniye binlerce iletiye maruz kalıyoruz. 2019 raporlarına göre 1 dakika yani 60 saniyede internette neler oluyor dersiniz? Instagram’da 51 bi 840 fotoğraf paylaşımı, Twitter’da 489 bin 720 tweet, Youtube üzerinde 4 milyon 510 bin 140 video izlenmesi, Google’da 4 milyon 139 bin 280 arama gerçekleşmekte. Ve her saniye ortalama 11 kişi sosyal medya kanallarında yeni hesap açıyor.

***

Kaçınılmaz bir durum, işimiz ne olursa olsun dijital platformlarda yer almak zorundayız…

İşinizin dijital platformlarda yer alabilmesi ve 7/24 varlığımızı gösterebilmemizi sağlayacak en temel konu ise, sizi veya işinizi tam olarak anlatan online olabileceğiniz, cep telefonu, tablet gibi cihazlarla da uyumlu bir web sitenizin olması. Kurumsal veya bireysel markanız ne olursa olsun işinizi tanımlayan dijital dünyada varlığınız web sitenize ve sonrasında açılan kanallar yani sosyal medya hesaplarınıza özen göstermelisiniz. Bu durumda sormamız gereken soru; “Sosyal medya stratejim var mı?” Stratejimizi belirleyecek temel sorular ise; “Hedef kitledeki takipçilerimiz kimler? Ne konuşmak istiyor? Hangi zaman dilimlerinde etkileşimde bulunuyorlar? Hangi platformları kullanıyorlar? Bu iletişime neden ihtiyaç duyuyorlar?” Ve en önemli hatta sihirli sözcük “İÇERİK” işte doğru kanal seçimi, doğru içerik, farklılaştırılmış görsellik ve doğru zamanlama ile birleştirilirse dijital dünyanın kapıları sizlere açılacaktır.

***

We Are Social ve HootSuite tarafından yayınlanan “Dijital Türkiye 2019” raporuna göre, Türkiye’de insanlar her gün 7 saat 15 dakikalarını internette geçiriyor; sosyal medyada geçirilen süre ise 2 saat 46 dakika. Hedef kitlemiz ve iletişime geçtiğimiz herkes orada peki siz neredesiniz?

#markanıyarat