En az ne kadar yesinler?

Sen başka ben başka
18 Ocak 2020
Hangisini kullanmalıyım?
25 Ocak 2020

Mevzuatın Mutfağı

Ocak ayının nasıl hızlı geçtiğinin farkına varabildiniz mi? Sizce de dakikaların saatleri, saatlerin günleri ve günlerin de ayları bu hızla kovalaması yılların nasıl geçtiğini fark etmemizi zorlaştırmıyor mu? Her ne kadar bu kadar hızlı geçen bir zaman olsa da bunun her saniyesini değerlendirdiğinizden ve dolu dolu geçirdiğinizden hiçbir şüphem bulunmamakta.

Ocak ayını bitirirken, bu haftaki yazımda da 2020 yılında değişen oranlar ve istisnaları incelemeye devam edelim.

Ne Kadar Ekmek, O Kadar Köfte

İşletmemizin en büyük gider kalemlerinden olan “Personel Giderleri” içerisinde yer alan “Personel Yemek Gideri” 2020 yılında nasıl bir artış ile karşılaştı bakalım.

2019 yılında gelir vergisinden istisna günlük yemek gideri 19TL + KDV(%8) iken 2020 yılında bu rakam 23TL + KDV(%8) olarak arttırıldı. Böylelikle bir personelin, gelir vergisinden istisna tutulabilecek günlük yemek gideri KDV dahil 24,84TL olarak karşımıza çıktı.

2019 yılında yaklaşık %12 enflasyon ile karşılaşıldığı göz önüne alındığında %21’lik bu artış beklenenin bile üzerinde görülebilir. Fakat özellikle metropollerde yaşayanların üç çeşit içeren bir öğün için ortalama 26-27TL gibi bir rakam ile karşılaşması, bu artışın bile yeterli olmadığını gözler önüne sermekte.

Şeytan Ayrıntıda Gizlidir

Personel Yemek Giderlerini, kendi işletmemizde mutfakta yapmak, bir yemek firması ile anlaşıp temin etmek veya personele nakit veya yemek kartına yüklenmesi gibi hususlar ile para olarak vermek şeklinde yapabilmekteyiz.

 İlk iki şekilde yapıldığında, yemek için harcanan meblağ yazımızda da bahsettiğimiz şartlar ile kanunda öngörülen diğer istisnai şartlar doğrultusunda işletmemizde gider unsuru olarak hesaplara girilebilmekte. Diğer bir usül olan nakit veya yemek kartı vasıtasıyla yapılan harcamada farklı bir konu daha karşımıza çıkmakta. Evet işletmemize gider olarak gösterme durumu aynı fakat ayrı değinilmesi gereken özel bir durum daha mevcut!!!

Çalışanlarımız ile birlikte yol aldığımız her gün birlikte çalışır, birlikte kazanır günü gelir birlikte sıkıntı çekeriz. Emekçinin hakkı ayrıdır bunun altını çizmek gerekli. Bu bağlamda kanunların ön gördüğü üzere her çalışan, çalıştığı yerde bir yıllık çalışma süresini doldurduğu zaman “Kıdem Tazminatı” hakkını kazanacaktır. “Kıdem Tazminatı” ile ilgili detaylı bir yazımız da ilerleyen haftalarda “Mevzuat’ın Mutfağı” köşemizde olacak. Konumuza dönecek olursak, çalışanın hak etmiş olduğu bu “Kıdem Tazminatı” işten ayrıldığı zaman son bordroda çıkan brüt ücret üzerinden hesaplanmakta. Bu brüt ücreti arttıran unsurlar dolayısıyla kıdem tazminatının da artmasına neden olmaktadır.

Çok detaya girmeden brüt ücreti arttıran unsurların birkaçına bakacak olursak;

-Yol/Ulaşım Ücreti

-Yemek Ücreti

-Yakacak Ücreti

-Prim

-Ramazan Kolisi Yardımı

-Eğitim Yardımı

Yukarıda yazdığım bu yardımlar düzenli olarak yapılıyor ise kıdem tazminatını arttırmaktadır. Yapılan ödemenin Arızi ödeme olmaması ve çalışanın yaptığı işin mahiyeti olarak ve özellikle iş yerinde kullanılmak üzere verilmemiş olması gibi hususlara da dikkat etmek gerekir.

Sonuç olarak yemek ücreti olarak personele yapılan ödemeler, “Kıdem Tazminatını” ilgilendiren brüt ücreti arttırdığından, çalışanın hak edeceği “Kıdem Tazminatını” da arttıracaktır.

İncelemememi istediğiniz konular veya sormak istedikleriniz olması durumunda; mertmuratmertadam@ekonomik-cozum.com.tr veya

info@smmmmertadam.com.tr adreslerinde bana ulaşabilirsiniz

     Haftaya görüşmek üzere; 

Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...