7/24 açığız

Gelir de, vergisi olmaz mı hiç?
15 Şubat 2020
Çevre ve enerji yatırımları (2)
15 Şubat 2020

“AVM’ler herkese hitap ediyor, peki ya E-Ticaret?”

Zamandan ve mekândan bağımsız yaşamanın önemi bu kadar önemli bir konu iken verdiğimiz hizmet veya ürünü almak için hiç beklemeyecek sabah olsun açılsın demeyecek bir nesille beraberiz ve bu sebeple diyoruz ki, 7/24 açığız...

***

Günümüzde AVM’lerde geçirilen zaman ve harcama davranışına baktığımızda çok daha geniş kitlelere ulaşmamızı sağlayacak olan E-ticaret ile “yer ve zaman” kavramının tamamen ortadan kaldırıldığı finansal değişimin büyük bir hızla el değiştirdiği bu sisteme geçiş yapmakta geç kalmamak gerekiyor.

E-ticaret yapılanmasının gün geçtikçe büyümesi ile oluşan ödeme kolaylıkları ve geleneksel ticarete oranla ortaya koyduğu fiyat avantajı ile arz talep dengesinde de hacmin büyümesi sonucunu ortaya çıkarıyor.

E-ticaretin daha çok talep görmesinde farklı noktalar dikkat çekiyor; artık büyük bir alışveriş merkezinde görebileceğimiz tüm ürünleri ve hatta daha fazlasını karşılaştırmalı olarak e-ticaret platformlarından alabilecek noktalara ulaştık. Ayrıca en uygun fiyata, dilediğimiz saatte, evimizden bir tık uzağımızda alışveriş yapmamız mümkün.

E-ticaret konusunda da dikkat edilmesi gereken yeni trend “one-stop-shop” TEK NOKTADAN SATIŞ. Butik satış noktaları yerine büyük ve detaylı platformlar.

***

Satın almanın yönü e-ticaretle değişti; Küçük veya büyük, bireysel veya kurumsal satın alma eyleminde bulunacak herkes için artık fiyat teklifi almadan “piyasa fiyatı” araştırmak hızlı ve gerçekçi bir hal aldı. Bu nedenle artık ürün fiyatı, detayları, karşılaştırmaları ve özellikleri bakımından kapsamlı yapılar ve kolay kullanımla filtreleme yapabilen platformlar daha çok kazanmaya aday oldu. Araştırmalar sırasında e-ticaretin avantajı ise tüketicinin “plansız satın alma” eyleminin çok hızlı gerçekleşmesi kazandıran bir özellik ile karşımıza çıkıyor.

E-ticaret maliyeti düşünüldüğünde hem maliyet anlamında hem de özgür ruha sahip günümüz insanı için oldukça uygun bir pazarlama aracıdır. Hedef kitleye ulaşmak ve başarılı olmak için sadece bir e-ticaret sitenizin olması yeterli değildir, farklı dijital pazarlama kanalları kullanılarak marka bilinirliliği ve ulaşılabilirlik püf noktayı oluşturmaktadır.

***

Türkiye’nin 2019 yılında e-ticarette verdiği sınava sayılarla bakacak olursak; Türkiye’de, internetten alışveriş yapan kişi sayısının 39,3 milyona, harcama miktarının ise yıllık 11,5 milyar ABD Doları’na ulaştığı belirlendi. Dijital Türkiye 2019 E-Ticaret Raporu”na göre, önceki yıl 31,7 milyon olan internetten alışveriş yapanların sayısı 2018’de 7,6 milyon kişi arttı. Dijital pazarlarda en fazla harcama 5 milyar 198 milyon dolar ile tatil/seyahat için yapıldı.Elektrikli ev aletleri, elektronik, cep telefonu gibi ürünlere 2 milyar 61 milyon dolar harcanırken, giyim, kuşam için harcanan para 1,3 milyar dolar oldu.Bu iki kalemi sırasıyla oyuncak ve hobi ürünleri (1 milyar 125 milyon dolar), mobilya ve aksesuarları (1 milyar 56 milyon dolar), yiyecek/içecek (412 milyon dolar), video/oyun (268 milyon dolar), dijital müzik (60 milyon dolar). Tüm bu veriler ışığında TL bazında %44 büyümeden bahsedilmekte ve pazarın özellikle kadınlar, gençler tarafından büyütüldüğünü göstermektedir.

***

Sistematik olarak dört yapraklı bir yonca şeklinde her yaprağı kurgulayanlar e-ticaret pazarında herkese hitap eden AVM’lerin gelecekteki yeni nesil yüzü olarak parlayacaklar