Çevre ve enerji yatırımları (2)

7/24 açığız
15 Şubat 2020
Süt sektörü ne durumda?
15 Şubat 2020

SAVAŞ konularında Pentagon'a fazla karışmayacak görünüyor.

ABD ekranlarında Demokrat Başkan adayları arasında TV tartışma programları (Debate)  devam ediyor. Destekleri azalan adaylar yarışı bırakıyorlar. Öne çıkan adaylar arasında tartışmalar sertleşiyor. Sanders özel bir görüşmede "Bir kadın asla ABD başkanı olamaz" lafını ettiği, Sanders'ın bunu doğrulamadığı için son Iowa karşılaşması sonunda Warren, Sanders'in elini sıkmadı. Iowa tartışması sonrası Warren Sanders arasında yalancılık suçlaması oldu. Martin Luther King anma güründe beraber kolkola yürüyüşe katıldılar.

***

Donald Trump, Cumhuriyetçi partinin tek adayı. Hakkında Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nden Ukrayna skandalı konusunda adaleti engellemekten soruşturma (impeachment) kararı çıktı, ama karar Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato onayından geçmeyecek. Donald Trump, her ne kadar uçuk kaçık medyatik tavırları ile eleştiri alsa da ABD seçmeni için daha radikal kararları ortaya koyuyor. Bizlere ters gelse bile ABD seçmeni için çok cazip kararlar bunlar. Kayıtsız yabancı göçmenlerin kendi yurtlarına iadesi, ABD orta bölgesindeki kömür madenlerinin daha çok işletilmesi, Çin ve diğer ülkelerle dengeli ticaret arayışları ABD seçmenine daha çok iş imkanı sağladı.

***

Son dört yıl içinde ABD içinde işsizlik azaldı, enflasyon düştü, ABD dış ticaret dengesi düzeldi. Donald Trump, ABD için dış dünyadan daha uzak izole, daha kendi içine dönmüş, yabancı topraklarda macera aramayan bir dış siyaset vaat ediyordu. Ancak her ne kadar asker çekme planlasa da Suriye, Irak, Afganistan savaşları hala devam ediyor. İranlı komutan Kasım Süleymani suikastının tetiklediği diğer olayların faturası kendisine kesilecek. Cumhuriyetçi Parti destekçisi Amerikan silah üreticileri bizim coğrafyaya bol konvansiyonel silah satıyorlar.

Güney sınırımızdaki savaş ile baş başa kaldık. Arkasından Libya geliyor. Doğu Akdeniz münhasır ekonomik alan restleşmesi devam ediyor.

***

Bizler için ABD'ye girişler zorlaştı. İthalata yüksek vergiler koydu. Yabancılar için ABD giriş vizesi almak zorlaştı, ABD firmaları ile iş yapmak zorlaştı. Enerji santral ekipmanları satışlarında bir problem yok. Paranız varsa, finans bulabiliyorsanız, ABD üreticileri size her zaman gaz türbini, buhar türbini, buhar kazanı, yazılım, tasarım satarlar. Ancak kontrat görüşmelerini ABD içinde yapmanız zorlaştı. Bu kadar karikatür, resim, heykel Donald Trump için çok işe yaradı, çok popüler oldu. TV ve sosyal medyayı iyi kullanan Donald Trump, yaklaşan  3 Kasım 2020 ABD Başkanlık seçimlerini tekrar kazanabilir. Bizce onun en güçlü rakibi Demokrat Senatör Elizabeth Warren olacak.

***

Başkan Elizabeth Warren döneminde daha az fosil yakıt, daha çok yenilenebilir enerji yatırımı olacak. Elizabeth Warren kendisinin en yaşlı değil, en genç seçilmiş kadın başkan olacağını söylüyor, çünkü bugüne kadar kadın ABD Başkanı hiç seçilmedi.