Adı Geçici Uygulaması Kalıcı

Corona etkisi
25 Ocak 2020
Markalaşmada 2020 perspektifi
6 Şubat 2020

Mevzuatın Mutfağı

Ocak ayını sonlandırmamız ile birlikte, geçen yılın kapanışları yapıldı ve vergi ödemelerinin yapılmaya başlanacağı aylara Şubat ayı ile başlamış bulunmaktayız. Bu haftanın konusuna geçmeden önce, zorlu ve üzüntülü olaylar ile dolu bir Ocak ayı geçirmemiz, hepimizi derinden üzdüğü aşikar. Avustralya’daki yangın, Filipinlerdeki volkan patlaması, Amerika ve İran arasındaki gerginlik, Elazığ ve Malatya’da büyük hasar bırakan deprem, NBA tarihine adını altın harflerle kazımış efsane basketbolcu KobeBryant namı değer “Black Mamba” ‘nın kızı ile birlikte öldüğü helikopter kazası ve son olarak da Çin’den yayılan ve tüm Dünya’yı etkisi altında bırakmasından korkulan CoronaVirüs’ü vakası, uzun yıllar sonra bile, her biri başlı başına yılın gündemi olabilecek olayları 1 ay gibi kısa bir süre zarfında yaşamamız üzüntümüzün derinliğini açıklamaya yeter diye düşünüyorum. Yaşanan bu felaketlerin baş rolünde olanlara ve yakınlarına sabır ve hepimize de yılın kalanında hep güzel haberler alması temennisi ile bu haftaki konumuza geçiyorum.

***Bu Da Geçer ***

Şubat ayı ile birlikte 2019 yılının 4. Dönemine(Ekim-Kasım-Aralık) ilişkin Kurum Geçici ve Gelir Geçici Vergileri hesaplanacak ve ilgili beyanları verilecek. Bu sayede de Mart ayında 2019 Takvim Yılı Gelir Vergisi ve Nisan Ayında da 2019 Takvim Yılı Kurumlar Vergisi hesaplamaları ve beyanları için gerekli alt yapı tamamlanmış olacak.

Peki bu “Geçici Vergi” Nedir ? Neden var ?gibi sorular kafanızı kurcalıyor olabilir.

Tanım olarak; “Gerçek usulde vergilendirilen ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin cari vergilendirme döneminin gelir ve kurumlar vergisine mahsuben üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanarak ödenen bir peşin vergi uygulamasıdır.”

Kısaca ve özetle tanımın son kısmından üç kelime ile “Peşin Ödenen Vergi” şeklinde açıklayabiliriz. Devletimizin yıllık alacağı vergiyi, cari dönem içerisinde 3’er aylık periyodlar ile tahsil edebilmesi amaçlı yapılan bir uygulamadır.

Bu bağlamda basit bir sağlama yapacak olursak; Ocak-Şubat-Mart 1. Dönem geçici vergiyi içerir bu şekilde bir yılda 4 dönem geçici vergi dönemi geçiririz.

1.Dönem+2.Dönem+3.Dönem+4.Dönem Geçici Vergilerin toplamı,  o yılın Kurumlar Geçici Vergisine denk olacaktır. Fakat bu denklem Gelir Geçici Vergisi için geçerli değildir. Bunun nedeni, Kurumlar vergisinin sabit oranlı, Gelir Vergisinin ise artan oranlı(%15-%20-%27-%35-%40) bir vergi olmasından kaynaklanmaktadır.

Kurum Geçici Vergisi 4 dönemin hepsinde %22 oranındadır. Yani Yıllık Kurumlar Vergisi ile aynıdır. Ancak Gelir Geçici Vergisi 4 dönemde de %15 orandadır. Bu oran Yıllık Gelir Vergisinin başlangıç oranıdır. Mükellefin yıllık toplam kazancının bir üst vergi dilimine geçmesi durumunda Yıllık Gelir Vergisi hesaplanırken çıkan fark, mükellefe ödeme olarak yansır. 

***Kimler için Geçici, Kimler içindeğil***

Ticari kazanç sahipleri, Serbest Meslek Erbabları(Doktor, Avukat, Mali Müşavir gibi) ve Kurumlar vergisi mükellefleri geçici vergi ödemeye tabidir.

Adi ortaklıklar, Kollektif Şirketler ve Adi Komandit Şirketler geçici vergi mükellefi değildirler. Ancak bu kısımda ince bir husus var. Adi ortaklığın ve Kollektif Şirketlerin ortakları ile komandit şirketlerde, komandit ortakların kazançları geçici verginin konusuna girmektedir. Bu ayırıma dikkat etmek gerekli.

Ayrıca Tasviye sürecinde olan kurular vergisi mükellefleri, basit usüle tabi gelir vergisi mükellefleri, ücretli çalışanlar, menkul, gayrimenkul veya zirai kazanç nedeniyle vergilendirilenler ile Vergiden istisna edilen serbest meslek mansupları ve Noterler geçici vergi uygulamasına tabi değildirler.

*** Ne Zaman Geçer ? ***

Geçici verginin beyan ve ödeme dönemleri ise ;

  1. Dönem (Ocak-Şubat-Mart)  14 Mayıs Beyanı, 17 Mayıs Ödemesi
  2. Dönem (Nisan-Mayıs-Haziran) 14 Ağustos Beyanı, 17 Ağustos Ödemesi
  3. Dönem (Temmuz-Ağustos-Eylül) 14 Kasım Beyanı, 17 Kasım Ödemesi
  4. Dönem (Ekim-Kasım-Aralık) 14 Şubat Beyanı, 17 Şubat Ödemesi

şeklindedir.

Tarihlerin resmi tatil veya hafta tatiline denk düşmesi durumunda ertesi iş gününe ertelenir.

Bir sonraki yazımda Yıllık Gelir Vergisi konusuna değineceğim. 2019 yılının oranları ve 2020’de yapılan değişiklikler sonucu neler olacağına bakacağız.

Haftaya görüşmek üzere; 

Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...