Corona etkisi

Nallı kuzu
25 Ocak 2020
Adı Geçici Uygulaması Kalıcı
6 Şubat 2020

YÖNETMENİN KÖŞESİ

HER şeyin başı sağlık… Son günlerde korkuyla ve merakla takip ettiğimiz Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan Corona virüsü ciddi seviyelere geldi. Yazıyı yazdığım anlarda bu virüsten ölenlerin sayısı 26 olarak açıklanmıştı.
Herkes bir şekilde koruma amaçlı önlem almaya çalışıyor.
Türk Hava Yolları İstanbul- Çin seferlerini geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Çin’den gelenlerin termal ısı kamerasıyla kontrol edileceği açıklandı. Virüs kontrol altına alınana kadar sıkıntının devam edeceği görülüyor.

***

Peki, olaya kendi işimiz tarafından bakalım, böylesine büyük bir virüsün tüm dünyada etkisini göstermesi başta Çin olmak üzere ülke ekonomilerine nasıl bir zarar verir hiç düşündünüz mü?

S&P tarafından yapılan açıklamaya göre Çin'deki corona virüsü salgını devam ederse ülke ekonomisinin büyümesi de zarar görecek. Çin 2019 yılında yüzde 6.1 büyüyerek son 29 yılın en düşük büyüme rakamını görmüştü. Financial Times'ta yer alan ve S&P tarafından yapılan tahmine göre karantina ve hastalığın yayılma hızı sürdüğü sürece Çin’in büyümesi 2020 sonu için beklenenden yüzde 1.2 puan daha az olabilir.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in büyümesinde yaşanacak bir sapma, dünya ekonomisi ve ticareti için de bir risk unsuru. 2003 yılında 800 kişinin ölümüne yol açan SARS virüsü nedeniyle havayolları, turizm ve perakende hisselerinde ciddi düşüşler yaşanmış ve düşüş dalgası tüm dünyayı etkilemişti. Geçtiğimiz hafta salı günü ciddi düşüş kaydeden Asya borsalarında çarşamba işlemlerinde hafif bir toparlanma yaşandı.
MSCI'nın havayolu sanayi endeksi salı günü en büyük günlük düşüşünü yaşadı. ABD borsaları havayollarının etkisiyle düşüşe geçti. Çin yuanı ve Japon yeni geriledi. Ons altın, 1.552 dolar seviyesine geriledi. Brent petrol ise 20 sent düşerek varil başına 65 doların altına indi. Çin´in Vuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsüne yönelik korkuların sürmesine bağlı olarak güvenli liman altın 1,550 doların üzerinde tutunmaya devam ediyor.
Gördüğünüz gibi sadece bir hastalık ya da virüs diyerek geçmemek lazım. Hayatımızı her anlamda etkileyecek bir durumdan bahsediyoruz.

MEMUR MAAŞ FARKLARI ÖDENDİ

Uzun zamandır memur emeklilerinin dört gözle bekledikleri haber hafta içerisinde geldi.

Bakan Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, memur emeklilerinin maaş farkının bugün ödeneceğini belirterek, "SSK emeklilerine maaşları 26 Ocak'a kadar, Bağ-Kur emeklilerine ise aylıkları 25 ila 28 Ocak tarihleri arasında ödenecek. Bu kapsamda 2 milyon 274 bin 975 kişiye, toplam 500 milyon 288 bin 542 lira 74 kuruş tutarında maaş farkı yatırılacak" dedi.

KALDIRIMDAKİ İŞGAL

Karşıyaka-Bostanlı kentsel dönüşüm sonra çehresi değişen binalar, tramvay hattının getirdiği olumlu büyüme ve birbirinden farklı gastro lezzetlerinin yeni yatırımlarıyla şenlenen sokaklar gece gündüz yaz kış cıvıl cıvıl…
Ancak gelin görün ki Bostanlı iskele durağından Vilayetler evi istikametine doğru yürümek isterseniz epeyce zorlu bir yolculuk sizleri bekliyor.
İp gibi yan yana sıralanmış restaurantlar dışarı masa atma olayını abartarak bunu “yayılma” hatta bir  “istila”ya çevirmiş vaziyetteler.
Sanki işletmelerden izinsiz geçiş yapılamazmış gibi rahatsız edici bakışlar altında masalar arasından ilerlemeye çalışıyorsunuz.

***

Olmaz efendim…
Tamam, bunlar belediyenin kontrolünde olabilir. Tamam, belediye taşma yapan firmalara ceza kesip, yeni bir kaynak yaratıyor olabilir, ama bunlardan bana ne!
Ben yolda yürürken masada içilen keyif sigarasının dumanı içime çekmek zorunda mıyım?
Hani nerede kaldı “dumansız hava sahası”

Yeşilçam filmlerimizin unutulmaz repliği “içki masasına meze olma” lafını hatırlar mısınız?
Ne yazık ki oradan geçen herkes o masalara meze oluyor Sayın Başkan.
Sadece restaurant değil, marketi, çaycısı, manavı her yerde aynı resim…
Bostanlı’da yaşanan artık bir işletme terörüdür. Acilen önlem alınması ve kaldırımların yürüyüş alanı olduğu anlatılarak, yaya kullanımına bırakılmalıdır.
Başkan seçim döneminde projelerinde ısrarla “insana saygılı/duyarlı kent” başlığı veriyordu. Umarız icraatlar sözde değil özde olur.