Büyükada, Covid-19 güncesi (1)

Emek yoğun uğraş; hayvancılık
19 Ağustos 2020
Ekonomide enerjinin önemi
31 Ağustos 2020

BİRİNCİ gün…

Bostancı iskelesinden sabah saat 10.00 motoruna bindik. Bostancı Büyükada arası motor vapur bilet fiyatları 10 lira olmuş. Motor üst güvertede herkes sosyal mesafeye uygun ve maskeli olarak oturuyordu. Çok kalabalık değildi. Zaten esen rüzgar bulaşma riskini aza indiriyordu. Ortalık çocuk, yaşlı, bakıcı kadınlarla, genç kızlarla doluydu.

***

Covid-19 sürecinde vapurda arka üst güvertede oturmalı. Ilık rüzgar var, motorda üst güvertede arkalarda yer bulmalı. Yolda Üstüne bir rüzgarlık almalı, sıcak tutar, rüzgar yolda üşütüyor, akşam yürüyüşlerinde Adalarda lazım olur.

Bizim çantalarda uniqlo ince rüzgarlıklar hep var.

Büyükada motor iskelesine geldik. Belediye gazinosu ve Yıldız kafe açık alan mekanlarında masalar seyrek konmuş. Herkes müşteriler, garsonlar maske takmışlar.

Yollar toplu taşıma için boyanmış, şeritler çekilmiş, işaretler konmuş. Ortada At ve fayton yok. Sadece akülü araçlar var. Fazla yabancı turist yok. Ortalık sakin ve tenha…

Belediyenin Çin’den satın aldığı akülü toplu taşıma araçları henüz yol izni alamadıklarından servise konmamış. Kadıyoran yokuşu belediye akülü araçları için tek yön olmuş, yerde öyle ok işaretleri var. Yukarı çıkış yok, yukardan aşağı iniş var.

***

İkinci gün…

Sabah balkondan gelen martı sesleri ile uyandık. Trt3fm radyoyu açtık'  barok müzik ortamı doldurdu. Tüm gün çaldı. Ön balkonda kahvaltı yaptık.

Çevrede kaçak inşaatlar yapılmış, herkes biraz büyüme derdinde, balkonlar kapatılıyor, bazısı bizim deniz manzarasını kapatmış. Bir sonraki yıl orayı camekana alırlar. Her şey basit bir uygulamayla başlıyor, büyüyor, sonra emlak affı sonra emlak barışı ile resmiyet kazanıyor. Bu arada itibara para sağlanıyor.

Akşamüstü arka orman yolunda yürüyüşe çıktık. Değirmen iskelesi açık, güneş batarken herkes denize giriyordu. Yosun yok denizanası yok, deniz temiz.

Nizam yolundan çarşıya yürüdük, yoldaki köşklerin üstünde satılık ilanları vardı.

Eski kaymakamlık köşkü yenilenmeye alınmış. Çoğu ahşap köşkün durumu iyi değil. Yenilenmiş köşklerin sahipleri herhalde Covid-19 yüzünden bu yıl Ada'ya gelemediler.

Eski fayton meydanı at pisliğinden temizlenmiş, bomboş. Ortodoks kilisesi ortaya çıkmış. Belediye yeni imar projeleri tanıtımı için panolar koymuş. Panolarda İskele Atatürk Meydanı, Kumsal meydanı yenilenme projelerini anlatmış.

Belediye hiçbir şey yapmasa, sadece normal görevini yapsa ne güzel olur. İnşaat pisliği gürültüsü hiç olmasa. Ada hep böyle sakin sessiz kalsa. Biz böyle yalnız başımıza iyiyiz.

Çarşıyı boydan boya geçtik, çoğu yer açık ama müşteri çok az. Horoz Cafe'ye kadar yürüdük, iç mekan boş, dış mekanda seyrek yerleştirilmiş masalarda aileler vardı. Deniz kıyısı kafelerde sosyal mesafeli masalarda az sayıda insan vardı. Kıyıdan geri döndük, fıstık Ahmet meyhanesi haftaiçi gündüz boş, benim favori bol kepçe esnaf lokantalarım köşem ve konak boş, kıyıdaki balık lokantaları bomboş.

***

Üçüncü gün…

Gün içinde Büyükada CarrefourSa markette yüklü bir alışveriş yaptık, market servisi ile eve gönderdik. CarrefourSa servis bir saat sonra alınanları eve getirdi

Saat 20.00 gibi Kadıyoran yokuşundan itfaiye cankurtaran polis araçları sirenlerini çalarak yukarı çıkmaya  başladılar. Arkasından bir helikopter dört kez denizden su alarak üstümüzden geçti. Sularını üstümüze serperek Hristos tepesi gezinti seyir mekanındaki yangın yerine döktü. Hristos tepesinde üç dönüm ağaçlık yer yanmış. Dikkatsizlikten diyorlar, bu tanım yanar sigara atanlar mangal yakanların kibarca tarifi. Yukarda taşlar arasında hala ateş yakıp çay yapanlar mangal yapanlar var, çukur açıp içinde ateş yakan külleri ve çöplerini öyle bırakanları gördük.

Hristos tepesi Aşıklar yolunda çok sayıda kurumuş ağaç var. Her an bir dikkatsizlikte yanabilir. Rum yetimhanesinin AyaYorgi tepesine bakan kulesi çökmüş. Fener Patrikhanesi herhalde binanın tümden yerle bir olup yıkılmasını bekliyor. Kafalarında nasıl bir proje var bilmiyoruz, herhalde yerine birşey yapacaklar, belki tekrar bir yetimhane belki bir Ruhban okulu.

(Sürecek.)