Çevre ve enerji yatırımları (1)

Markalaşmada 2020 perspektifi
6 Şubat 2020
Tereyağı sağlıklı mı yoksa!!!
6 Şubat 2020

DEMOKRAT Parti Başkan adayı Elizabeth Warren (70), borçlar ve özellikle iflas hukuku konusunda uzman Harvard Üniversitesi Hukuk Profesörü, 1949 Oklahoma City doğumlu.  5 önemli akademik kitabın yazarı, 6 adet kitabın içeriğine katkı vermiş,  2013 yılından beri ABD Senatosu’nda Massachusetts Senatörü. Donald Trump ile kamuoyu araştırmalarında başa baş gidiyor. Şimdilik iki Demokrat aday Joe Biden ve Bernie Sanders'in az arkasında görünüyor.

***

Başkan Obama'nın iki dönem yardımcısı Joe Biden, şimdilik önde gözüküyor ama seçmenlere fazla ciddi yeni vaadi yok.

Bernie Sanders 2016 seçimlerinde Hillary Clinton'u geçebilseydi başkan olabilirdi, şimdi çok yaşlı, başkan olabilmesi çok zor.

Elizabeth Warren, Harward Üniversitesi’nin çok sevilen hukuk profesörü.  Youtube konuşmaları seçmenlere çok etkileyici geliyor. İki evlilik yapmış, ilk evliliğinden bir kız bir erkek, iki çocuğu var. İlk eşinin soyadını koruyor. Önce sağlam akademik kariyer yapmış, sonra Temsilciler meclisine, daha sonra Senato'ya girmiş.

Orta sınıfın zorluklarını kendi çocukluğundan biliyor. Önceleri iyi bir işi olan babası kalp krizi geçirince çalışamaz olmuş. Arabalarını satmışlar, maddi zorluğa düşmüşler. Annesi Sears katalogtan satış yapan şirkette asgari ücretle işe başlayınca aile zorunlu masraflarını ödeyebilir olmuş. Üç erkek kardeşten sonra doğan tek kız çocuğu. Aile içinde çok eskiden Amerikan yerlisi kanı olduğu konuşulurmuş. Üniversiteye girerken kendi etnik kökenini "Amerikan Yerlisi" olarak deklare etmiş. Bunun kendisine akademik hayatında bir yararı olmamış, ona bir pozitif ayrımcılık sağlamamış. Ama Donald Trump 2016 seçim öncesi tartışmalarda Elizabeth Warren'ın geçmişine gönderme yaparak, kendisinden alaycı bir şekilde "Pocahontas" diye söz etmiş. "Pocahontas" 16. yüzyılda yaşamış Amerikan Kızılderili kabile reisinin güzel kızı. Zamanında Avrupa'ya seyahat yapmış, İngilizce öğrenmiş, orda evlenmiş. Disney şirketi kendisi hakkında eğlenceli bir karton çizgi film yapmış.

***

"Pocahontas" alayına maruz kalınca, Elizabeth Warren kendisi ile ilgili olarak DNA gen testi yaptırmış. Test sonuçlarında büyük oranda Avrupa geçmişi olan ancak 6-10 kuşak öncesinden biraz Amerika yerlisi gen izleri bulunan sonuç çıkmış. Donald Trump 1 milyon ABD Dolar iddiayı Elizabeth Warren'ın önereceği sosyal yardım kuruluşuna yatırma taahhüdünden yan çizmiş. Bu arada Amerikan Yerlileri Elizabeth Warren'ı sert eleştirmişler. "Genlerinde çok az miktarda Amerikan Yerlisi izleri bulunan bir kişi öyle kolay Amerikan Yerlisi kültürüne sahip olamaz, ayrıca kabilede yaşaması yerli kültürüne sahip olması gerekir" demişler. Elizabeth Warren bu konuda onlara hak vermiş ve onlardan özür dilemiş.

***

Elizabeth Warren çevreci politikalar sürdürüyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarını destekliyor. LGBT haklarına destek veriyor, hatta yürüyüşlerine katılıyor. Fosil yakıtlı termik santrallere mesafeli. Fosil yakıtlı santral sahibi şirketlerden ve büyük ticari bankalardan seçim bağışı kabul etmiyor. 200 ABD Doları üstünde seçim bağışı almıyor. ABD orta gelir kuşağına daha adil vergi vaad ediyor. Zengin şirketlerden, büyük bankalardan daha çok vergi almak gerektiğini anlatıyor. Toplam 1.6 trilyon ABD$ bulan öğrenci kredilerini hepten silmeyi düşünüyor. 45 milyon üniversite mezununa ait, her biri ortalama 30 bin $ olan tüm kredileri silmek, ödemek bu kadar kolay mı? Ortalama ABD seçmeni bu paranın kendi vergilerinden ödenmesini kabul edecek mi? Bu ödemeyi karşılayabilmek için çok kazananlardan daha yüksek oranda vergi koymayı planlıyor. Zenginler artık vergiden kaçınmayı en önemli işleri edindiler. Kimse kolay vergi ödemiyor. 

(Sürecek.)