Tereyağı sağlıklı mı yoksa!!!

Çevre ve enerji yatırımları (1)
6 Şubat 2020
Turizm hepten ‘gelir’
6 Şubat 2020

UZMAN’dan GÖRÜŞ

TEREYAĞI, içine girdiği her yemeğin lezzetinde fark yaratarak mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer almanın yanı sıra, bilim insanları tarafından özellikle çocuklar için sağlıklı bir besin kaynağı olarak da nitelendiriliyor.

***

Tereyağının içeriğindeki fosfolipidler beyin ve sinir hücrelerinin hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturuyor.

Bunun yanı sıra vücut için gerekli olan ve çocukların zekâ gelişiminde önemli bir rol oynayan Omega3 gibi doymamış yağ asitleri de tereyağının bünyesinde bulunuyor. Bunlardan özellikle Linol ve Araşidon asitleri, gelişim için çok değerli. Bu sebepten bunlara “temel yağ asitleri” deniliyor. Temel yağ asitleri, insan vücudu tarafından meydana getirilemediği gibi, tereyağının haricinde, diğer yağlarda da uygun miktar ve oranda bulunmuyor. Bunların yokluğu ise çocuklarda gelişmeyi büyük ölçüde engelliyor.

***

Tereyağı iyi bir A vitamini kaynağı…

Tereyağı sadece sütten gelen saf, doğal ve yüksek yağ oranı ile zengin bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra, beslenme ve sağlık açısından son derece önemli vitaminleri içermesi nedeniyle de büyüme çağındaki çocukların beslenmesinde önem taşıyor. Annelerin bir dilim ekmeğin üzerine sürdükleri tereyağını çocuklarına yedirmelerini durumunda, çocuklarının gelişimi açısından önemli olan A vitamini başta olmak üzere D, E ve K vitaminlerini de içeren değerli bir besin tüketmiş olacaklarını bilmeleri gerekiyor.

Bunlardan A vitamini metabolizmanın sağlıklı olarak çalışmasında son derece önemli.  A vitamini eksikliğinde çocuklarda diş ve diş eti hastalıkları başta olmak üzere gece körlüğü, saç dökülmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor.

Yine D vitamini yeterince alınmadığında, yetersiz kemik gelişimi sonucunda “Raşitizm” adı verilen kemik hastalığı ortaya çıkıyor.

***

Tereyağı kolesterol kaynağı mı?

Yıllarca yumurtanın olduğu gibi tereyağının da yüksek düzeyde kolesterol içerdiği yazıldı/söylendi. Sonradan her ikisi için de yazılan/söylenenlerin birer şehir efsanesi olduğu ortaya çıktı. Aslında mesele tereyağını kötüleyip, margarinin önünü açmaktı ve o dönemde ülkeye büyük şirketlerin margarinleri girdiler. Aynı oyun zeytinyağında da oynandı. Sağlıklı bir yağ olan zeytinyağı “zeytinyağlı yiyemem aman” türküsüyle kötülendi. Hâlbuki tereyağındaki kolesterol diğer hayvansal yağlardan hiç de fazla değildi.

***

Diğer taraftan tereyağının bir diğer önemli özelliği de vücut sıcaklığında sıvı olması. Bu nedenle insanların damarlarında sıvı olarak dolaşıyor. Bu da damar sertliği olasılığını ortadan kaldırıyor.

Bir de çocuklar için iyi bir enerji kaynağı. Çocukların günlük enerjilerini sağlıklı bir gıdadan almaları büyümeleri son derece önemli.

Bütün bunlar düşünüldüğünde tereyağı tüketmenin aslında ne kadar yararlı olduğu ortay çıkıyor.