Futbolda normalleşme pek karışık

Dönüşüme hazır mısınız?
7 Mart 2020
Korona gölgesinde büyüme
25 Haziran 2020

YÖNETMENİN KÖŞESİ

NORMALLEŞME dönemindeki adımlara bir yenisi eklenerek Mart ayından bu yana ertelenen Süper Lig müsabakaları geçtiğimiz hafta itibariyle oynanmaya başladı.
Sebebi her ne olursa olsun futbolun en büyük unsuru taraftar. O yüzden seyircisiz maçalara oldum olası karşıyım.
Hem izleyene hem de oynayana büyük eziyet.
Ancak yaşanan pandemi sürecinden sonra bu duruma alışmamız gerekiyor. Her ne kadar oyun içerisinde birbiriyle çelişkili kurallar konulmuş olsa da.
Örnek mi? Gol atan oyuncu sevincini arkadaşlarıyla paylaşamıyor. Ancak maç içerisinde her türlü ikili mücadeleye girebiliyorlar. Yani durum aslında biraz dostlar alışverişte görsün durumu…
Futbol camiası büyük bir aile... Her ne kadar seyircisiz de oynansa ciddi bir organizasyon ekibi bulunmaktadır. Bu ekibin sağlığını korumak birinci öncelik olmalıdır.


***

Peki, ara verilen bu uzun süreçte zaten mali anlamda büyük çıkmazda olan kulüplerimiz ne duruma geldi gelin hep beraber yapılan araştırmayla inceleyelim.

Aktif Bank'ın hazırladığı "Kovid-19 Öncesi ve Sonrasında Futbol Ekonomisi Raporu"na göre, Türkiye'nin en üst seviye futbol organizasyonu olan Süper Lig, salgın nedeniyle 1 milyar lirayı bulan bir kayıp yaşayabilir.

Avrupa'nın 5 büyük liginde kalan maçların oynanamaması durumunda kulüplerin finansal kaybının 4 milyar avroya ulaşabileceği belirtilen raporda, Süper Lig'in tamamlanamaması halinde maç günü, yayın ve ticari gelirlerde yaklaşık 1 milyar liralık kayıp yaşanabileceği öngörülmüştü.

***

En hızlı önlem alan lig Türkiye…

Pandemi sürecinin ele alındığı araştırmada, Avrupa'nın 5 büyük futbol ligi ile kıyaslandığında, Süper Lig'in söz konusu dönemde en hızlı harekete geçen organizasyon olduğu aktarıldı.

Raporda, İngiltere Premier Lig, Almanya Bundesliga, Fransa Ligue 1, İtalya Serie A ve İspanya La Liga ile Türkiye kıyaslandı.

İlk pozitif vakanın görülmesinin ardından Premier Lig'de 42 gün, Bundesliga'da 38 gün, La Liga'da 41 gün, Ligue 1'de 52 gün, Serie A'da ise 39 gün sonra harekete geçildi. Türkiye'de ise ilk vakanın görülmesinden 8 gün sonra futbol maçları ertelendi. 

***

En kötü senaryoda kayıp yaklaşık 1 milyar lirayı bulacak…

Son 8 haftası kalan Süper Lig'de pandemi sebebiyle ertelenen 72 karşılaşmanın oynanmaması ciddi bir gelir kaybına neden olacağı belirtilmişti.

Kalan müsabakaların oynanmaması halinde maç günü, naklen yayın ve ticari gelirlerde yaklaşık 1 milyar liralık gelir kaybı yaşanabilirdi.

2018-2019 sezonunda 396,3 milyon lira, 2018-2019 sezonunda 491,1 milyon lira maç günü geliri elde eden Süper Lig'in bu sezon sonunda 520-550 milyon lira maç günü gelirine ulaşması öngörülüyor. Ligde kalan müsabakaların seyircisiz oynanması halinde, sadece maç günü gelirlerinden yaklaşık 100 milyon liralık bir kayıp oluşabilir.

YAYIN GELİRLERİ DE ETKİLENECEK

Koronavirüs salgını nedeniyle Süper Lig tamamlanamazsa kulüpler 170 milyon lirayı aşan yayın gelirinden mahrum kalacak.

Süper Lig'de bu sezon kulüplere yaklaşık 2 milyar liralık naklen yayın geliri dağıtılması planlanıyor. Ancak karşılaşmaların oynanmaması halinde, kulüpler sadece sportif performanslardan elde edeceği 172,8 milyon liralık geliri kaybedecek. 

Lige katılım payı, geçmiş şampiyonlara ödenen bonuslar ve ilk 6 takımın bonusları ise 172,8 milyon liranın içinde yer almıyor.

***

Beş büyük ligde 509 maç ertelendi…

Avrupa'nın 5 büyük futbol liginde toplamda 509 müsabaka ertelendi.

Bu liglerden Bundesliga'nın mayıs ayının ortasında oynanması planlanırken, diğer liglerin ise Haziran ayında kaldığı yerden devam etmesi planlanıyor.

Söz konusu 5 büyük organizasyonun yıllık toplam geliri 18 milyar avroyu bulurken, yıllık 6 milyar avroluk geliriyle Premier Ligi zirvede yer alıyor. Müsabakaların oynanmaması durumunda Premier Lig'deki finansal kaybın 1 milyar avronun üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Beş büyük ligin ise toplam kaybının ise 4 milyar avroyu bulabileceği hesaplanıyor.

KÖKLÜ DEĞİŞİMLER KAPIDA

Futbolu ciddi şekilde etkileyen koronavirüs salgınının yönetsel değişiklikleri de beraberinde getirmesi bekleniyor.