Galeta unundaki risklere dikkat!

PowerGen Europe 2019 (1)
8 Ocak 2020
Yeni yıl ‘Çözüm’ getirsin
8 Ocak 2020

UZMAN’dan GÖRÜŞ

Galeta unundaki risklere dikkat!


EKMEKTEN yapılan galeta unu, nem içeriği düşük olduğu ve ısıl işlem gördüğü için oldukça dayanıklı bir ürün olsa da üretim ve depolama aşmalarında dikkat edilmediği takdirde bünyesinde bazı riskleri barındırıyor.

***

Galeta ununun hammaddesi olan ekmek, yüksek oranda su içeriğine sahip olduğundan bozulma riski oldukça fazla ve dolayısıyla da raf ömrü kısa olan bir ürün.

Gıdalarda raf ömrünün uzunluğu, ürünün uygun depolama koşullarında saklanmasına bağlı. Bu koşullar yeterince yerine getirilmemişse, raf ömrünü uzatabilmek için gıdalara birçok koruyucu katılıyor. Örneğin; bayatlamayı geciktirmek için bazı fırınlarda ekmeklere bazı kimyasallar katılıyor.

Ancak ne kadar önlem alınırsa alınsın, raf ömrü geçmiş bir üründe, özellikle bakteri ve küfler ile bunların aflatoksin gibi bazı toksinleri bulunabiliyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde, raf ömrü geçmiş bir ekmeğin, galeta ununa dönüştürülmesinin insan sağlığı açısından ne kadar riskli olduğu anlaşılıyor.

Ekmek fabrikalarından toplanan ekmekler ile kurabiye gibi unlu ürünler, galeta unu imalathanesine getirildikten sonra burada parçalanıyorlar, kurutuluyorlar ve ambalajlanıyorlar. Kurutma işleminde uygulanan sıcaklık mikrop ve toksinleri yok etmediği için tüketiciler kullandıkları galeta unuyla beraber bunları da vücutlarına alıyorlar.

***

Bir de işin alerji tarafı var. Galeta unu yapılmak üzere geri dönüşümden bayat fındıklı kurabiye geldiğini düşünelim. Bu galeta ununu tüketen kişinin fındığa karşı alerjisi bulunuyorsa hemen hastalanıyor.

Bu şekilde market raflarında yer alan geri dönüşüm galeta unları ile tüketicilerin sağlığı risk altına giriyor. Ancak bu kimin umurunda… Hileli ürün üretenler gibi geri dönüşümden galeta unu yapanlar da haksız kazanç sağlıyorlar.

Bugün kilosu 12-15 lira olan sağlıklı galeta unlarının yanı sıra, ekmeklerin geri dönüşümü ile yapılanlar da market raflarında yerini alıyorlar ve bunlar daha düşük fiyatlara satılıyorlar. Tüketiciler de daha ucuz olduğu için, risklerini bilmeden, geri dönüşümden elde edilen galeta unlarına yöneliyorlar.

Hâlbuki tam olmasa da ürünün fiyatı, nasıl üretildiği konusunda bize bazı fikirler verebiliyor. “Tam olmasa da” dememin nedeni, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sayfasında koca koca bazı markaların nasıl hile yaptıklarını görebiliyor olmanız.

***

Aslında raflardan geri dönen ekmekten galeta unu yapmak yerine, israfın önlenmesi için planlama yapılarak ona göre ekmek üretmek gerekiyor. Bu şekilde hem ekmekte israfın önüne geçilecek hem halkın sağlığı tehlikeye atılmayacak hem de işini önemseyerek yapan üreticilerin kayıplarını önlenecek.

Bizden söylemesi…