Yeni yıl ‘Çözüm’ getirsin

Galeta unundaki risklere dikkat!
8 Ocak 2020
Enflasyon ve faiz döngüsü bitmeden
9 Ocak 2020

YÖNETMENİN KÖŞESİ

Yeni yıl ‘Çözüm’ getirsin


GELDİK 2019’un sonuna…
31 Aralık gecesi, ‘takvim’de bir yılın sona erip bir başka yılın başladığı gecedir. 31 Aralık gecesinde bir yılın biterek bir başka yılın başlamasının milattan önce 45 yılına kadar uzanan geçmişi vardır. Bu gecenin dinle, Hıristiyan dini ile İsa’nın beden alarak dünyaya gelişi ile ilgisi, ilişkisi yoktur.
Eski Roma’da günlerin sayılmasında kargaşalık yaşanırdı. Jül Sezar, milattan önce 45 yılında ‘Julyen Takvimi’ni uygulamaya başladı. Bu takvimle de yeni yılın başlangıcını 1 Ocak olarak belirledi.
Papa Gregorius tarafından 1582 yılında düzenlenen ‘Gregoryen Takvimi’nde eski yıl 24 Mart gecesi bitiyor, yeni yıl 25 Mart gecesi başlıyordu. Fakat 1752 yılından sonra ‘Gregoryen Takvimi’nde de yeni yıl 1 Ocak günü başlatılır oldu.



***

Yılbaşı için “Onun inancıdır, bunun inancıdır” demeyi bir kenara bırakıp, insan olarak nasıl ve neyle mutlu olmak istiyorsanız onu yapmaya devam edin.
“Bu yıl ne çabuk geçti? Ne ara yılbaşı geldi?” dediğinizi duyar gibiyim.
Vatandaşından çiftçisine, sanayicisinden iş insanına kadar 2019 hepimiz için zor bir yıl olarak geçti.

Ekonomik şartların ağırlaştığı, alım gücünün her geçen gün azaldığı ülkemizde yaşam dar gelirliler için iyice zorlaştı. 2019 yılının ilk 6 ayını ne yazık ki seçim propagandaları ve tartışmalarıyla geçirdik.
Eylül ayıyla beraber son çeyrekte hareketlenmesi umut edilen sektörlerden beklenen satış rakamları gelemedi. Hal böyle olunca tatsız ve tuzsuz bir yılı geride bıraktığımızı düşünüyorum.


***

Yılın en önemli ve beklenen gelişmesi; Erdoğan ile Trump’ın buluşmasıydı…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım'da, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Barış Pınarı Harekâtı’ndan sonra gerçekleşen ilk yüz yüze görüşmenin ardından Erdoğan, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü ve sağlıklı bir zeminde ilerletilmesi, iş birliğinin derinleştirilmesi konularında Trump ile hemfikir olduklarını dile getirdi.

Erdoğan, Trump'ın kendisine hitaben yazdığı, YPG/PKK'nın elebaşlarından Mazlum Kobani kod adlı teröristle ilgili ifadeler içeren mektubunu ABD Başkanı'na iade ettiğini belirterek, "Ferhat Abdi Şahin denilen bu teröristin Amerika gibi bir ülkenin başkanı tarafından muhatap alınmasını üzüntüyle tabii ki karşıladım" dedi.

***

Türkiye ile Rusya arasındaki Soçi Mutabakatı çerçevesinde, 1 Kasım'da Türk ve Rus askeri unsurları Fırat'ın doğusunda ilk ortak kara devriyesini gerçekleştirdi.

Türkiye'de bulunan yabancı terörist savaşçıların iadelerine 11 Kasım'da başlandı.
Herkesin bu görüşmenin Türkiye ekonomisinde ağır yaralar vereceği düşünülürken, “Türkiye mevcut durumunu muhafaza etti. Kararlı duruşuyla bu konuda istediğini aldı” dersek yanlış söylememiş olurum.

***

Umarız yeni yıl tüm dünya için barış, huzur ve bolluk getirir.
Yaşam alanlarımızı talan ediyoruz. Yiyecek ve su kaynaklarımızı hızla tüketiyoruz.
Bu hızla gidersek, kutlayacak bir yılbaşı göremeyeceğiz.
Daha bilinçli olduğumuz, doğru hamlelerle başta ülkemiz ve vatandaşlarımız olmak üzere tüm insanlık için hayırlı bir yıl olmasını diliyorum.



***

Sevgili Ekonomik Çözüm okuyucuları; her yeni yılda sayımız artarak, büyüyoruz.
Bizleri takip ettiğiniz ve okuduğunuz için tüm ekibim adına sizlere teşekkür ediyorum.
Yeni yılınız kutlu olsun. Yeni yılda da çözümünüz ‘Ekonomik Çözüm’ olsun…