Kira stopajı ve KDV indirimi

Beyrut Limanı’ndaki patlama
19 Ağustos 2020
Emek yoğun uğraş; hayvancılık
19 Ağustos 2020

Mevzuatın Mutfağı

NEREDEYSE yaz sezonunu da bitirmek üzereyiz. Her ne kadar tecrit bir yaz geçirmiş olsak da beterin beteri var mantığı ile halimize şükretmemiz gerekli. Normalleşme süreci ile manevi ve mental olarak yükselişe geçtiğimiz aşikar ayrıca bu süreç işletmelere bir nebze olsun hareketlilik de getirdi ama Covid-19’a bağlı pandemi süreci tam olarak atlatılmadığından mütevellit, piyasalar hala eski halinden uzak konumdalar. Hükümet ve Maliye Bakanlığı bu hususta destekleyici ve yardımcı politikalar düzenlemeye çaba harcamakta. Son olarak 31 Temmuz Resmi Gazete’de yayımlanan KDV ve Kira Stopajı’na ilişkin indirimler bu çerçevede uygulamaya alınan kararlar olarak göze çarpmakta.

Detaya inecek olursak ne gibi imkanlar ile karşılaşacağız sorusu akıllarınızı kurcalamakta olduğu kanısındayım. Bu haftaki yazımızda KDV ve Kira Stopajı indirimine değineceğiz.

KİRACININ ÖDEDİĞİ STOPAJ

Bilindiği üzere ülkemizde mülk sahibi adına çıkan stopaj ödemesi (kazanç vergisi olarak algılayabilirsiniz) kiracı tarafından ödenmekte. Daha doğrusu kira sözleşmeleri yapılırken net rakam ve brüt rakam tabirleri bahsettiğimiz stopaj nedeniyle vuku bulmakta. Bu işlem sadece kirada değil işçi ücretlerinde de aynı şekilde uygulanmaktadır. Çalışanın kendi vergisi işveren tarafından ödenmekte ve çalışana net maaşı aktarılmaktadır. Konumuza geri dönecek olursak, işyerlerinin kiralanması sonucu ortaya çıkan bu stopaj ödemesi uzun yıllardır %20’lik oranda yapılmaktaydı.

31 Temmuz itibariyle bu oran %10 düşürüldü. Burada stopajı mülk sahibi adına ödeyenin kiracı olduğunu dikkate alırsak, kiracının stopaj ödemesi yarı yarıya azalmış durumda. Maalesef bu süreç devamlılık arz etmeyecek. Geçici kanun maddesi uzatılmadığı takdirde 31 Aralık 2020 bu indirim son bulacak.

Eğer mülk sahibi bir kişi değil de tüzel kişilik ise, kiracı stopaj ödemesi yapmamaktadır. Onun yerine tüzel kişilik sahibi firma kiracısına fatura kesmektedir. Ve bu faturanın da KDV oranı %18 olarak düzenlenmektedir. Yeni gelen geçici kanun ile birlikte bu oran da 31 Aralık 2020 tarihine kadar %8’e indirilmiş durumdadır.

1000 TL net kira ödeyen kişi stopaja tabi ise 200 TL stopaj ödeyecek iken bu rakam 100 TL’ye, 1000 TL+KDV 180 TL fatura şeklinde kira ödeyen kiracı da %8’lik KDV indirimi neticesinde 100 TL KDV ödeyecektir.

HANGİ KDV’LER İNDİ?

Başta, Yeme-İçme, Konaklama ve Sinema-Tiyatro gibi gösteri sektörlerinde yapılan KDV indirimi göze çarpmakta. Fast-Food zincirleri, Restaurant, Lokanta, Kafe gibi mekanlarda verilen alkolsüz yeme içmede uygulanan %8’lik KDV oranı 31 Aralık 2020 tarihine kadar %1’e inmiş durumda. İçkili bir mekan olmasına karşın lokantada içki dışındaki ürünlerde bu uygulama yapılabilinecek. Ayrıca turizm sektöründe konaklama ve gösterilerde giriş ücretlerinde de oran %8’den %1’e indirilmiş durumda.

Yolcu taşımacılığı, düğün, nikah organizasyonu, konut bakım onarımı, tamir, kuru temizleme, terzilik gibi esnaf hizmetlerinde de KDV oranı %18’den %8’e indirilmiş durumda. Burada dikkat edilmesi gereken husus, indirimlerin hizmetler üzerinden yapılması gerekliliği. Yani tamir ve bakım yapılırken kullanılan malzemeler faturaya konu edilirse, bu unsurlarda indirim söz konusu yapılamayacak.

Yapılan bu indirimler neticesinde işletmeler fiyatlarını revize edeceklerini düşünmediğimden, esas faydalanacak kısmın işletmeler olacağını, son tüketici için bir değişiklik olmayacağını düşünmekteyim. Buna karşın son 5 aylık süreçte büyük sıkıntı çeken başta esnaf olmak üzere tüm kapanan veya yarı zamanlı çalışan işletmeler için de atılmış pozitif bir hamle olarak gözükmekte. Her halükârda olumlu sonuç doğuracağı kesin olan bir uygulama. Emeği geçenlere teşekkür etmekten başka bir sonuç olmamalı.

Haftaya görüşmek üzere; 

Sağlık, mutluluk, sevgi ve huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...