Onun arabası var

Güzel şehir; Denizli
24 Şubat 2020
Tarımda ithalat!!!
3 Mart 2020

Mevzuatın Mutfağı

Soğuk havalar etkisini yavaş yavaş kaybederken bazı bölgelerimiz yalancı baharın etkisi ile yeşillenmeye, ağaçları ve doğası çiçek açmaya başladı. Atalarımızın dediği “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.” sözünü aklımızdan çıkarmadan bu havaların keyfini çıkarmakta hayır olduğu kanısındayım. Bu geçiş süreçlerinin yeni hastalıklara davetiye çıkardığını hatırlatmak ve gerekli önlemleri almayı unutmamanızı da eklemek isterim.

Kıştan bahara geçiş dönemi ve güzel havalar ile birlikte tatilleri, hafta sonlarını değerlendirmek, civar beldelere gitmek en çok tercih edilen aktivitelerin başında gelmekte.

Bu hususta da genelde şahsi araçlarımızı kullanmaktayız. Özellikle kendi işletmesi, şirketi olanları ilgilendiren bir konudan bahsedeceğim bu hafta. “Binek Otomobillerin Giderleri”

Binek arabaya mı , binek

Her vergi mükellefi gibi, ticari kazanç elde edenler de harcamalarının maksimum seviyesini gider olarak gösterme isteğindedir. Ancak kanunlar bizlere her harcamamızı gider olarak gösterebilme imkânı vermemekte. Hatta Muhasebe sistemimizde “Kanunen Kabul Edilmeye Giderler” adlı bir hesap da bulunmakta. Konumuza dönecek olursak, “İşletmemize kayıtlı olan binek otomobil veya kiralama vasıtası ile kullanımımızda olan binek otomobil için yapmış olduğumuz harcamaların gider gösterilmesi nasıl oluyor?”.  Daha açıklayıcı olarak soruyu şu şekilde sormak gerekli: …. harcamaların gider gösterilmesi nasıldı, 01.01.2020’den itibaren nasıl oluyor?

2020 yılı öncesine kadar, işletmemize kayıtlı olan binek otomobil veya kiralama vasıtası ile kullanımımızda olan binek otomobil için yaptığımız tamir, bakım ve onarım harcamaları, yakıt harcamaları (iş ile ilgili kısmı), kiralama masrafı, MTV gibi harcamaların tamamını gider olarak hesaplarımıza kaydedebilmekteydik. Ancak 7 Aralık 2019 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan 7194 sayılı Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle bu harcamaların gider gösterilebilmesi hususunda kısıtlamalara gidildi.

Yok Öyle Hepsini İndirmek

Madde madde 7194 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile ne gibi kısıtlamalar geldiğine bakalım;

Gider olarak kabul edilen kısımlar

- Kiralanan binek aracın aylık kira bedeli üst sınır 5.500TL (her bir araç için)

- Satın alınan binek aracın, ÖTV ve KDV’yi gider olarak kaydedilme seçeneği uygulanması durumunda üst sınır 115.000TL

- Binek araçlar için yapılan giderlerin (benzin, tamir-bakım-onarım v.b) %70’lik kısmı

- Amortisman’a tabi tutulması durumunda ÖTV ve KDV hariç bedelin üst sınırı 135.000TL

- İkinci el olarak alınan binek araçlarda üst limit 250.000TL

Bu limitlere kadar olan kısımlar gider olarak kaydedilebilecek. Ancak bu limitleri aşan kısımlar “Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler” olarak takip edilecek.

Binek aracın alınımında kullanılan kredinin faizi de gider olarak işlenebilmektedir. Bu rakam da %70’lik kısma girmekte. Artık kredi faizinin tamamı gider olarak gösterilemeyecek.

Unutulmaması gereken en önemli kısım, işletme için kullanılan binek aracın, işletmenin işleri nedeniyle kullanılıyor olması ve bu nedenle yapılan harcamaların gider olarak kaydedilecek olmasıdır. Yazımızın başındaki tatil ve gezme amaçlı kullanımların %100’ü gider olarak gösterilemez.

***

Geçtiğimiz haftalarda “Gayrimenkul Sermaye İradı Beyanı” üzerine yazacağımdan bahsetmiştim. Mart ayı da bu konu için tam uygun bir ay. Önümüzdeki haftalar içerinde değineceğimizi hatırlatmak isterim.

Haftaya görüşmek üzere; 

Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...