“Sahibinden”

Tarım ekonominin lokomotifi
1 Temmuz 2020
Burası çok önemli
19 Ağustos 2020

Mevzuatın Mutfağı

BAŞLIKTA da okuduğunuz “sahibinden” kelimesi çoğu kişinin aklına ilk intiba olarak aracısız satış anlamını getirdiğini tahmin ediyorum. Sizce de kelimenin kendisinde bir güven hissiyatı yatmıyor mu?

Bir alışveriş yaparken direkt sahibi ile muhatap olmak, herhangi bir aracıyı bu ticarete karıştırmamak “kazıklanmamak!” için atılan ilk adım gibi gelir çoğu insana. Tabi bunun temelinde güvensizlik duygusunun yattığının da altını çizmeden geçmek istemem. Özellikle konut ve araç alım satımlarında “sahibinden” ibaresi ile çokça karşılaşmaktayız.

Bu haftaki yazımda konut satışı sürecinde yazılan “sahibinden” ibaresinin, aksi bir erteleme veya iptal kararı çıkmadığı taktirde tarihe karışacağı veya en azından çok az görebileceğimiz bir yazı olacağını, bunun da nasıl olacağını sizlerle paylaşacağım.

TAŞINMAZ TİCARETİ YÖNETMELİĞİ

2018 yılında Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği, Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulmuş, ancak Gayrimenkul sektörünün uyum aşamasını ve yeterliliklerini tamamlamaları açısından 31 Ağustos 2020 tarihine ertelenmişti. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğinin ihtiva ettiği konulardan bir tanesi de “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi”ydi.

Yeni bir erteleme daha gerçekleşmemesi durumunda 31 Ağustos 2020 tarihinden itibaren bu yönetmelik yürürlüğe girecek ve bu belge Gayrimenkul Sektöründe işlerinin ifa edenler açısından elzem bir hal alacak.

BİR DAKİKA, YETKİLİYİ ÇAĞIRAYIM

Peki, nedir bu yetki belgesi? Kimler, nasıl alabilecek? Soruları ilk aklımıza gelen sorular. Bunun için genelgenin 5. 6. ve 7. maddelerine bakmamız bizi daha da aydınlatmış olacaktır.

Sizleri tek tek maddeler bentler ve fıkralar ile boğmadan özet olarak değinecek olursam;

5. Maddenin 1. Fıkrasında açıkça belirtildiği üzere bu ticareti sadece belge sahipleri yapabilecekler. Bu bilgiye dayanarak da kendi evimizi, kendi başımıza satabilmemizin önüne geçilecek. Diğer bir taraftan da eğer “Sahibinden” ibresi geçen bir tabela asmamız durumunda 25.000TL ceza ile karşı karşıya kalacağımız bilgisi de söylenmekte.

Diğer bir sorumuz olan “Kimler, nasıl alabilecek?” sorusuna cevap olarak 6. ve 7. Maddeler karşımıza çıkmakta. 

6. Maddeye göre; Meslek odasına kayıt olunması, belgeyi alacak kişinin yönetmelikte belirtilen şartların sağlaması, Gelir veya Kurumlar Vergisi Mükellefi olunması gibi koşullar açıkça belirtilmiş durumda. Yönetmelikte belirtilen şartların sağlanması “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi” alabilmek için gerekli eğitimi alıp sınava girilebilmesinin önün açan bir koşul sadece.

7. maddeyi dikkate aldığımızda; Esas sonuca, Bakanlığın yetki verdiği ve uygun gördüğü Kamu kurumları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olunması halinde ulaşılabilinecek.

FASULYENİN FAYDALARI

Ancak bardağın dolu tarafından da bakmamız gerekli. Yazımın başında “Kazıklanmaktan Korkma” veya daha az maliyete katlanma sebepli kendi işimi kendim göreyim tarzıyla kendi taşınmazını satma çabası fiyatların daha dengesiz olmasına neden olmaktaydı.

Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği sayesinde, bu işi hem profesyonellere bırakmak hem de kafasına göre emlak ofisi açıp kendini uzman sananların önüne geçmek hususunda büyük kolaylıklar oluşacak.

Özellikle piyasanın koşullarını kullanarak kendi ceplerini dolduran kişiler artık ellerini kollarını sallayıp Emlak Danışmanı edasıyla sokaklarda dolaşamayacak. Oluşturulan standartlara sadık olunup, maksimum hizmetin hem alıcılara hem de satıcılara ulaşması sağlanacak.  

Umarım belirlenen şartlara uymak yerine şartları istediğimiz koşullara uydurma çabaları ile karşı karşıya kalmayız. Yapılan doğru uygulamayı daha da geliştirmek amaçlı çalışmalarımıza devam ederiz.

Haftaya görüşmek üzere;  Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...