Serbest meslek

Korona gölgesinde büyüme
25 Haziran 2020
John Bolton’un yeni kitabı
25 Haziran 2020

Mevzuatın Mutfağı

COVID-19 sürecinde ister istemez hayatın işleyişi iyice değişti. 2020 yılının yaz mevsimine de bu şekilde girmek nasibimizmiş. Tabi ki buna şükretmek lazım. Bu senenin başında yazdığım yazımlarımdan bir tanesinde sizlere e-fatura, e-arşiv fatura konularından bahsetmiştim. Ayrıca e-SMM konusuna da kısaca değinmiştik. Haziran ayı ile birlikte e-SMM zorunlu hale geldi. Bu haftaki yazımızda bu konuda bahsedeceğim.

NE KADAR SERBEST?

Bildiğiniz üzere ticaret içerisinde belli unvanlar bulunur. Sermaye şirketleri, şahıs firmaları, ortaklıklar gibi. Bunlar nevi’leri neticesinde farklı uygulamalara tabidirler. Hem vergisel hem de yönetimsel farklılıkları mevcuttur. İşte bu unvanlardan bir tanesi de SERBEST MESLEK ERBABI’dır.

Ancak bu unvanı halk arasında “Ne iş ile uğraşıyorsun?” sorusuna “Serbest Meslek” ile cevap verenlerin bahsettiği “Serbest Meslek” ile karıştırmamak.

Serbest Meslek Erbabı Gelir Vergisi Kanunu’nun 66. Maddesinde açık olarak belirtilmiştir.  66. Maddenin 1. Fıkrasına göre;

Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.

Kısacası, Doktor, Avukat, Mali Müşavir, Mühendis, Mimar, Veteriner, Noter, Sanatçı, ressam gibi daha birçok örneğini verebileceğimiz kişileri kapsar.

***

SMM’nin Faturası: Serbest Meslek Makbuzu

İşte bahsettiğimiz Serbest Meslek Erbapları yapmış oldukları ticari hizmet karşılığında verecekleri resmî belgeye Serbest Meslek Makbuzu denmektedir. Bir firma için fatura ne ise Serbest Meslek Erbabı için de Serbest Meslek Makbuzu da odur.

Serbest Meslek Makbuzunda Faturadan farklı olarak stopaj hesabı da yapılmaktadır. Stopajı ise en sade anlatım ile; iş verenin iş yapan adına ödediği vergi olarak açıklayabiliriz.

Serbest Meslek Mensuplarının kesmiş olduğu Serbest Meslek Makbuzları, Haziran ayı itibariyle elektronik ortamda tanzim edilmeye başlandı.

e-SMM adı altında aynı e-fatura ve e-arşiv fatura gibi aracı firmalar vasıtasıyla düzenlenip mail ortamında hizmeti satın alana verilecektir.

HEM ÜCRETSİZ HEM ÜCRETLİ

Başvuru sürecinde Serbest Meslek Mensubunun e-imza’ya sahip olması ve aktif bir Serbest Meslek Erbabı olması yeterli olacaktır. Devamında e-SMM hizmeti veren aracı bir firma ile anlaşma yapıp, sisteme geçmiş olacaklar. Bazı bankalar ve yazılım firmaları şimdiden piyasada başı çekmekteler. Detaylı olmasa da kısa bir araştırma ile size en uygun olan aracı firmayı bulmanız çok vaktiniz almayacaktır.

 Bu firmalar genellikle yıllık maktu bir ücret ve/veya düzenlenen makbuz başına (kontör adı altında) ücret belirlemektedir. Destek hizmetlerinin kalitesine göre de fiyatlandırmalarda farklılıklar oluşmaktadır. Bazı bankaların ve kuruluşların bu hizmeti ücretsiz vermesinden ötürü konunun arka planını araştırmak istedim. Bu bağlamda konu hakkında uzman olan ve danışmanlık hizmeti de aldığım EDM Bilişim Ege Bölge Yöneticisi Sayın Ali DOĞAN ile iletişime geçtim. Kendisine bu hizmetin nasıl ücretsiz verildiği sorusunu sorduğumda aldığım cevap:

“Bazı kurumlar her türlü işleyişi ve başvuruları mükellefe ve dolayısıyla Mali Müşavirine yıkmaktadır. Buna benzer teknik hizmetlerin de ifa edilmesi ya uzun zaman alır ya da kısaca geçiştirilir. Tabi bu ücretsiz hizmet devamlılık arz edecek bir durum da değildir. İlerleyen süreçte ek masraflar ve yıllık ödemeler mükellefin karşısına çıkacağı gerçeğinden de bahsetmeden geçmek istemem.” Diyerek özet bir aktarımda bulundu. Kendi adıma vermiş olduğu bu bilgilerden için de kendisine teşekkürü bir borç bilirim.

Haftaya görüşmek üzere; 

Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...