Turizm hepten ‘gelir’

Tereyağı sağlıklı mı yoksa!!!
6 Şubat 2020
Global maraba
6 Şubat 2020

2020 için 50 milyar dolar turizm geliri: Bu bir hayal değil... Türkiye turizmi yeniden değerlendirmek, yeniden keşfetmek zorundadır. Turizm gelirleri en sorunsuz gelirler arasındadır. Çünkü turizminin ithalata bağımlılığı neredeyse %15’i geçmez. Ancak sanayi ihracatı ile elde edilen gelirler yerine göre %75-80 seviyelerinde ithalata bağımlı olduğu için ihracattan elde edilen gelirin ancak dörtte biri “net gelir” sayılmalıdır. Bu yüzden 100 milyar dolarlık bir ihracatın net girdisi neredeyse 25 milyar dolar ile sınırlı kalırken; 30 milyar dolarlık bir turizm gelirinin net kazancı ile aynı olabilmektedir.

***

Son yıllarda özellikle turist sayısında meydana gelen artış ilk olarak aklımıza bir turistin ne kadarlık döviz bıraktığı konusunu getirmiştir. Bu rakamlar biraz da TL’de yaşanan değer kaybıyla 1000 dolar seviyesinden 650 dolara kadar inmiştir. Bunun için daha fazla turist gelmeye başladı.Ancak şu da bir gerçek ki, turist sayısı artarken daha fazla harcayan, yüksek döviz getirisi bırakan turist sayısında aynı ölçüde bir artış yaşanmamaktadır. Bunun için yeni turizm molaları, yeni destinasyonlar oluşturmak, turistlere yeni uğraklar bulmak turizm gelirlerini etkileyecektir.

Sıkça tartışılan her şey dahil sistemler, bir otelde geçen tatil süresi turizm için fazla beklenti oluşmasına engeldir. Gelir yayılmamaktadır. Bu yüzden kültür turizmi, 3. yaş turizmi, kış turizmi, kültür turizmi ya da sağlık turizmi gibi daha fazla döviz girdisi sağlayacak yeni turizm seçenekleri üretilmeye başlandı. 12 ay turizm de bu seçenekler arasına girdi.

***

Sağlık turizmi ile birlikte en çok tartışılan konu, sağlık hizmetleri konusunda özellikle bir merkez olmayı başarmaktır. Türkiye, bu alana yatırım yapacak yatırımcıların ilgisini çekmeye başladı.

Şimdilerde kruvaziyer turizmi ile birlikte yapılan tartışmalar, özellikle kruvaziyer turizmi açısından Türkiye'nin bir liman olması ve tercih edilen bir turizm destinasyonu olması turizm yatırımcılarının da dikkatini çekmiş durumdadır. Eğer şu anda bu alana yapılan yatırımlar sonuçlanır ve Türkiye bu seçenekte yatırım ve turist çeken bir ülke haline geldiği takdirde mevcut turizm gelirlerinin yaklaşık %50 sinin üstüne çıkılacağı bir gerçektir. Daha az turistten daha fazla gelir elde edilmesi bu sayede mümkündür. Bunu da son 2 yıl önümüzdeki 2 yıl içerisinde görmek mümkündür

2019, 51 milyon turist hedefine yaklaşıldı. Turizm gelirleri de 33 milyar dolar seviyelerinde. Türkiye’ye en çok ziyaretçinin geldiği ülkeler sıralamasında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20’lik artışla Rusya Federasyonu birincidir. Bunu %11,57 artış ile Almanya ikinci, yüzde 13,30 artış ile İngiltere üçüncü sırada takip etmektedir. Sonrasında Bulgaristan ve İran vardır.

***

Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) Aralık 2019 verilerinde ise Türkiye, dünyada 2018 yılı ziyaretçi sıralamasındaki altıncı sırasını korudu. UNWTO’nun açıkladığı en son veri olan 2018 yılında, Türkiye'nin dünya turizm gelirlerindeki sıralaması da 15 oldu. Avrupa'nın en çok turizm geliri elde eden 6’ncı ülkesi olan Türkiye, yine Avrupa'da en çok turisti ağırlayan 4'üncü ülke oldu.

Gözlerin turizme döneceği günler yakındır.