Yeni vergilerimiz hayırlı olsun

Bizim ‘ER KİŞİ’ler…
13 Ocak 2020
Gelecek peşimizde
16 Ocak 2020

Mevzuatın Mutfağı

Ocak ayı ile birlikte, 2020 yılının ilk beyaz sayfasını doldurmaya başladık. Her bir yeni başlangıçta olduğu gibi, olumlu ve heyecanlı bir şekilde, enerji dolu olduğunuzdan hiç şüphem yok.

Geçen iki haftaki yazımda e-fatura ve e-arşiv fatura konularına değinmiştim. Fakat mevzuatlar açısından 2020’nin getirdiği yenilikler bunlar ile sınırlı değil. Peki bu yenilikler nelerdir diye baktığımızda karşımıza birçok uygulama ve oransal değişiklikler çıkmakta. Kısa kısa bu değişikliklerden bahsedelim.

***Yeni Vergilerimiz Hayırlı Olsun***

2020 ile birlikte yeni vergiler de hayatımıza girdi. 5 Milyon TL ve üzerinde değeri olan konutlara “Değerli Konut Vergisi” ödeyeceğiz.

Bildiğiniz üzere Gelir Vergisi artan oranlı bir vergidir. %15 ile başlar %35’e kadar yükselirdi. Artık %40’lık yeni bir oranımız daha bulunmakta. Gelir vergisine tabi olan 500.000TL üzeri kazançlar %40 orandan vergilendirilecek.

1 Mart 2020 tarihinden itibaren “Dijital Hizmetler” yapanların hasılatları üzerinden %7.5 oranında “Dijital Hizmet Vergisi” alınacaktır.

Oteller, Moteller, Tatil Köyleri gibi konaklama yapılan turizm işletmelerinden %2 oranında “Konaklama Vergisi” alınacak.

            1 Ocak 2020 tarihinden itibaren vergi borçlarımızı kamu bankalarından veya GİB üzerinden ödeme vasıtası ile yapabileceğiz. Özel bankalardan bu yetki alınıyor.

***Değişmeyen Tek Şey Değişimdir***

Ticari işlemlerin bazıları süreklilik içermektedir. Bu hususun en genel örneği aylık KDV tahakkuk işlemleridir. Muhtasar ise aylık ve 3 aylık süreçlerde verilebildiği gibi, muhtasara konu olacak bir işlem olmaması durumunda dilekçe verilerek beyanname yapılmama durumu olabilmektedir.

Sigortalı işçi çalıştıran işletmelerde, Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri ve Muhtasar Beyanname birleşmesi neticesinde bu süreç aylık olarak yapılacaktır.

Vergi Cezalarında, “Vergi Usul Kanununun 376. Maddesinin hükümlerine istinaden uzlaşma yapılması durumunda , cezaların kanuni süresinde ödenmesi durumunda %25 indirim imkanı sağlanacaktır.

***Giderler Kısıtlandırıldı***

Kazanç elde ederken katlandığımız maliyetler giderlerimizi oluşturmakta. Bu giderleri kanunun ön gördüğü ölçüde ve çerçevede her işletme kullanmakta. Bunların başlıcalarında biri de araç giderleridir. Şirketimize kiraladığımız binek otomobillerin 5.500TL.’ye kadar olan kısımlar gider olarak gösterilebilecek. Fazlası “Kanunen Kabul Edilmeyen Gider” olarak muhasebeleştirilebilinecek.

Ayrıca işletme üzerinde olan veya kiralanan binek otomobilin giderlerinin en fazla %70’lik kısmı gider olarak yazılabilecek, fazlası “Kanunen Kabul Edilmeyen Gider” olarak muhasebeleştirilebilinecek.

Şirket aktiflerine girdiğimiz yani satın aldığımız binek otomobilin ÖTV ve KDV’sinin 115.000TL kısmı gider olarak yazılabilecek.

İlerleyen haftalarda 2020 içerisinde değişecek ve geçilmesi, uyulması zorunlu olacak durumları da siz değerli okuyucularım için ele alacağım.

Haftaya görüşmek üzere; 

Sağlık, Mutluluk, Sevgi ve Huzur dolu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...